eventpage_image_en.jpg
Visual Identity by Aino Salonen

DIALOGUES 

Oodi Tekstiilitarinoille

Helsingin keskustakirjasto Oodi, 08.09-01.10.23

DIALOGUES - Oodi Tekstiilitarinoille

Keskustakirjasto Oodin näyttely ”DIALOGUES - Oodi Tekstiilitarinoille” esittelee Aalto-yliopiston tekstiilin alueen taiteellista tutkimusta, uusia materiaaliratkaisuja ja muotoilupedagogiikkaa. 

Näyttelyn tekstiilit kertovat käsinkosketeltavia tarinoita yhdistäen luovuuden, muotoilun ja innovaatiot. Tekstiilien ja tarinankerronnan yhteyden voi löytää myös sanan “teksti “ etymologiasta, latinankiele termistä “texere”,kutoa. Tekstiilitarinoiden materiaalisissa tulkinnoissa on monenlaisia mahdollisuuksia. Näyttelyn teokset ja projektit käsittelelevät tekstiilien maailmaa, uusia ratkaisuja ja luovaa ilmaisua eri materiaalein ja tekniikoin. 

Maarit Salolaisen ”Interwoven- Exploring Materials and Structures” -julkaisu tarjoaa pedagogisen kontekstin Oodin näyttelyn tekstiilitarinoille. Kirja esittelee tekstiilikuidut ja -rakenteet keskittyen kudottujen kankaiden sidosoppiin, ja luotaa tekstiilien historiaa. Kirja perustuu Aalto-yliopistossa kehitettyyn studiopedagogiaan ja se sisältää lukuisia Aallon muoti-ja muotoiluopiskelijoiden sekä tutkijoiden ja opiskelijoiden töiden esittelyjä ja tekstejä. Tekstiilisuunnittelun ja teknologisten innovaatioiden historia ovat kietoutuneet yhteen esihistoriallisesta punomisesta ja binaarikoodin keksimisestä uusiin materiaaleihin ja kestävän kehityksen ratkaisuihin. Tutkimalla tekstiilien menneisyyttä ja nykyisyyttä sekä kertomalla niiden kulttuurisista rooleista, merkityksistä ja vaikutuksista, ”Interwoven” havainnollistaa tekstiilien kerronnallisen potentiaalin kautta aikojen.

Oodin näyttely jatkaa Aalto-yliopiston kuuden korkeakoulun tulevaisuuden tekstiiliratkaisuja esittelevää DIALOGUES sarjaa, esittellen tuoreimpia opiskelijoiden ja tutkimusryhmien teoksia. DIALOGUES käynnistyi New Yorkissa marraskuussa 2022 Aalto-yliopiston ja Parsons - The New Schoolin yhteisnäyttelyllä ja seminaarilla. Näyttelyä laajennettiin sen palattua Aalto-yliopiston Dipoli-galleriaan joulukuussa 2023. Yhteistyö Oodin kanssa tuo Aalto-yliopiston tekstiilitarinat uudelle yleisölle Helsingissä.

Näyttelyn muotoilijat ja tutkimusryhmät:

Sanna Ahonen / Lorena Articadi / Nora Bremer / Venla Elonsalo / Anusuya Krishnaswamy /Josh Krute / Ella Siltavuori / Kristin Ferrell / Multifunctional Materials Design Research Group: Jaana Vapaavuori, Laura Koskelo, Maija Vaara, Mithila Mohan, Pedro Silva, Zahra Madani / Sun-Powered Textiles-Moiré project: Zuzana Zmatekova, Janne Halme, Elina Ilén, Maarit Salolainen / BioColour-Natural Indigo project: Kirsi Niinimäki, Arttu Åfeldt, Maija Fagerlund, Anna-Mari Leppisaari / Ioncell® Lindström towel project knit - Ioncell® research team & Elina Onkinen, Kasia Gorniak / Leonardo Hidalgo Uribe / Ia Kähkönen / Helmi Liikanen / Jarno Kettunen / Elisa Defossez

Dialogues-näyttelyn tiimi:

Maarit Salolainen, perustaja ja kuraattori / Edel O’Reilly, Aalto Exhibitions-kuraattori / Nora Bremer, näyttelykoordinaattori / Aino Salonen, graafinen suunnittelu

Mahdollistajat:

Aalto Studios, Aalto Printlab & Bookstudio, Helsingin keskustakirjasto Oodi

Dialogues at Oodi 2023.jpeg
Helsinki Central Library Oodi. Image: Edel O Reilly 2023
interwoven
Image: Book cover 'Interwoven: Exploring Materials and Structures' 2022

Interwoven: Exploring Materials and Structures

Maarit Salolainen, contributions by Maija Fagerlund, Anna-Mari Leppisaari, Kirsi Niinimäki and Aalto ARTS graduates

AaltoARTS Books 2022

”Interwoven” on tutkimusmatka kudottujen tekstiilien suunnitteluun. Se avaa kudottujen kankaiden rakenteiden, kuitujen ja lankojen salat ja tarjoaa oivalluksia kankaiden maailmasta. Kirja esittelee tekstiilien historiaa ja innovaatioita esihistoriallisesta punomisesta binaaarikoodin keksimiseen ja uusiin kestävän kehityksen ratkaisuihin. Tutkimalla tekstiilien menneisyyttä ja nykyisyyttä ”Interwoven” havainnollistaa, miten tekstiilit ovat välittäneet kertomuksia eri aikakausina ja kulttuureissa.

x
Sun Powered Textile Collection Collage By Zuzana Zmatekova, Linda Lehtovirta, Emilia Pennanen. Image: Anne Kinnunen, Aalto University

Sun-Powered Textiles - Moiré-takki

Zuzana Zmatekova, Janne Halme, Elina Ilén, Maarit Salolainen

Aurinkovoimatekstiilit -projekti 2019–2022 

Sun-powered Textiles mallisto on suunniteltu keräämään aurinkoenergiaa. Aurinkokennot on piilotettu tekstiilikerroksen alle, mikä antaa laajemman suunnitteluvapauden ja tuottaa riittävästi energiaa puettavien laitteiden käyttöön. Aurinkovoimatekstiilit ovat tulosta Aalto-yliopiston muotoilun laitoksen sekä teknillisen fysiikan laitoksen poikkitieteellisestä yhteistyöstä.

lorena articadi
Image: Lorena Articadi

Softcore

Lorena Articadi 

Pehmeästi (Softcore) -teos kuvastaa valoa korostetun kartografisesti rakenteellisten jacquard-tekstiilien muodossa. Teos tarkastelee aurinkoa prosessoimalla Metsähovi Radio observatorion auringon aktiivisuutta tallentaneita radiosignaaleja. Teoksessa näiden signaalien prosessointi tietoisesti vahvistaa sitä määrätietoista kohinaa, joka tieteen ponnisteluista huolimatta on kyllästänyt äänitallenteet.

Kristin Ferrell
Image: Kristin Ferrell

Mountainside

Kristin Ferrell 

”Mountainside”-teoksen innoituksena on Ferrellin isoisoäidin kotikaupunki Látrabjarg jyrkkine kallioineen 14 kilometrin pituisella Länsi-Islannin niemimaan rannikkokaistaleella. Maiseman kaksijakoisuus – se on rauhallinen ja kaunis, toisinaan taas olosuhteiltaan äärimmäinen ja merenkulkijoille vaarallinen – punoutuu muistoihin siellä vietetyistä ajoista tämän kolmiuloitteisena kankaana kudotun monikerroksisen jacquard-rakenteen muodostaman mekon suunnittelussa.

sanna blue dress
Image: Jaakko Kahilaniemi

Slow unfolding

Sanna Ahonen

Vaatteiden suunnitteluprosessia ohjasi menneiltä ajoilta lainattu ajatus tekstiilimateriaalin arvostuksesta ja Sannan oma tausta tekstiilisuunnittelijana. Kokoelman vaatteissa hyödynnetään yksinkertaisinta mallia – suorakaiteen muotoista, kangaspuiden levyistä kangasta. Kankaan rakenteeseen kudotuilla shibori-vetolangoilla vaatteita voi muotoilla, säätää ja yhdistää uusilla tavoilla.

nora
Image: Nora Bremer

Everything Comes from Something

Nora Bremer

Kaikella on juurensa -teos tutkii trendien syklisyyttä ja sitä, miten suunnittelija voi hyödyntää referenssejä inspiraationa. Teos koostuu tutkimuskirjasta, joka kokoaa yhteen vimeaikaisia TikTok-muotitrendejä ja tekstiili-ideakokoelmia, jotka ehdottavat kirjan esittelemiin vaikutteisiin perustuvia ajattomampia kuosi-ideoita.

Venla Elonsalo_I-Weave-Dogs (3).jpg
Image: Venla Elonsalo

3D Weaving Project

Venla Elonsalo

Koira ja neuletakki havainnollistavat monikerroksisten, kolmiulotteisena kudottujen tekstiilirakenteiden mahdollisuuksia. Saumat muodostuvat ilman ompelua kun tuotteen kerrokset ja muoto luodaan jo tasossa kudotun kankaan valmistusvaiheessa. Prosessissa kangas ensin kudotaan, sitten huovutetaan ja lopulta tuote leikataan irti. Tämän jälkeen tuote täytetään, höyrytetään ja viimeistellään käsinkirjailluilla yksityiskohdilla.

Anusuya Krishnaswamy photos by Yu-Chen Lin
Anusuya Krishnaswamy. Image: Yu-Chen Lin

Of the ordinary, in this ordinary

Anusuya Krishnaswamy

“Tavallisesta, tässä tavallisessa” - tekstiiliteosten sarja punoo kertomuksen Anusuyan jokapäiväisen elämän tarinoista. Tekstiilit kuvaavat hänen elämänsä arkisia hetkiä, ja erityisesti kodintekstiilien ympärille nivoutuvia rutiineja. Anusuyan luonnokset, valokuvat ja miellekartat yhdistyvät kudottuihin tekstiileihin tarjoten näkymän hänen henkilökohtaiseen maailmaansa.

ella
Image: Ella Siltavuori

What’s your legacy?

Ella Siltavuori

Lamppu on osa Ellan taiteen kandidaatin opinnäytettä, joka tutkii materiaalilähtöistä tuotesuunnittelua ja kestävän kehityksen mukaisia tuotesuunnitteluprosesseja. Lampun muotoilussa teräs kohtaa tekstiilisuunnittelun ja omaksuen tekstiilien ominaisuuksia menettämättä silti omaa luonnettaan, kestävyyttä ja valoa heijastavaa pintaa. 

joash krute kuulas chair
Image: Josh Krute

Kuulas chair and End-grain fabric 

Josh Krute

Kuulas on kotiin tai toimiston oleskelutilaan suunniteltu  japanilaisista ja tanskalaisista huonekaluista inspiraationsa saanut matala ja leveä lepotuoli. Tuolin minimalistinen muoto mahdollistaa rennon istuma-asennon. Kuulas on valmistettu massiivisaarnista ja se muuntuu kolmen tekstiilikomponentin avulla: pehmeä villahuopa, hihnalla kiinnitettävä pehmuste, sekä End grain -kankaalla verhoiltu istuin.

ioncell
Image: Diana Lugansk, Aalto University

Ioncell® Lindström towel project knit 

Ioncell® research group & Elina Onkinen, Kasia Gorniak 

Ioncell® 

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteistyössä kehittämä Ioncell®, on uusi valmistusteknologia, jolla voidaan tuottaa korkealaatuisia selluloosamuuntokuituja tekstiileihin sekä teknisiin käyttötarkoituksiin. Lindström-pyyheprojekti hyödyntää julkisten tilojen käsipyyherullia ioncell-kuitujen tuotannossa. Projekti osoittaa käytetyn tekstiilin kierrätyksen lisäksi myös väriaineiden kierrätyksen etuja selluloosakuitujen kehitysprosessissa.

A blonde woman in a blue suit jack and blue shirt is centre frame. Behind her, a blue background. Only her neck and torso are visible in the image.
Image: Eeva Suorlahti, Aalto University

BioColour Hanke - Natural Indigo 

Arttu Åfeldt & Kirsi Niinimäki - Natural Indigo - Takki ja paita

Maija Fagerlund - From Autumn to Spring Huivi 

Anna-Mari Leppisaari - Neulepusero

Biocolour Hanke 2019-2025

BioColour-projektiryhmä on testannut erilaisia luonnon väriaineita. Paita ja takki on värjätty värimorsingolla (Isatis tinctoria). Kyseessä on vanha eurooppalainen indigokasvi, jota voidaan käyttää teollisen mittakaavan värjäys- ja painatusprosesseissa. Värjäyksessä käytetyn värimorsingon on viljellyt Suomessa Natural Indigo Finland.

dominik fleischmann
Image: Dominik Fleischmann

Tekstiilit aktiivisina elementteinä ympäristössämme

Jaana Vapaavuori, Laura Koskelo, Maija Vaara, Mithila Mohan, Pedro Silva, Zahra Madani

Multifunctional Materials Design Research Group

Tutkijaryhmän kehittämien aktiivisten lankojen pienikin liike voidaan kasvattaa tekstiilisuunnittelun keinoin suuremman mittakaavan liikkeiksi aktiivisista langoista kudotussa kankassa – huokoset voivat avautua ja sulkeutua, tai esimerkiksi tasaiset pinnat kehittyä 3D-muodoiksi. Kankaiden kineettinen lämpöeaktio kertoo visuaalisesti ja konkreettisesti näkymättömästä ja alati muuttuvista olosuhteista ympärillämme.

ia
Ia Kähkönen. Image: Esa Naukkarinen

Blending the roles of Designer and Technician: ‘Textile Thinking’ for Sustainable Innovation in Industrial Knitwear Development

Ia Kähkönen

Tämä teollinen neulesuunnitteluprojekti toteutetettiin yhdistämällä neuleteknikon ja tekstiilisuunnittelijan roolit hybridiksi ”designer-technician” (muotoilija-teknikko) lähestymistapaan. Kestävän kehityksen mukaisten, kaupallistettavien arvojen johtamana ja teknologiasta inspiroituneen kehollisen oppimisen kautta kokoelma luotaa monipuolisesti neulerakenteiden ja niiden muunnosten mahdollisuuksia.

jarnolead
Image: Jarno Kettunen

In Between; Color, Object

Jarno Kettunen

”In Between; Color, Object” tutkii kokeelliseen vaatetus- ja tekstiilisuunnitteluun liittyviä ajatuksia ja prosesseja. Tarina kerrotaan väreillä, liikkeellä ja esineillä, muuntaen näkökulmat muotisuunnitteluksi. Kokeilu saa muodon, kun luottaa intuitioonsa. Maalataan suoraan kankaalle: mitään ei voida ennustaa.

helmiAukeama maalaus.png
Image: Helmi Liikanen

Aukeama

Helmi Liikanen

Helmi Liikasen maalatussa tekstiilissä “Aukeama” suuret maalatut muodot ovat limittäin, muodostaen uusia sävyjä. Maalauksen abstraktit muodot näyttävät hieman kirjan aukeamalta – ehkäpä vihjaten sivun kääntämisestä kohti kestävämpää tulevaisuutta. Teos on maalattu  Aalto-yliopiston tutkimusprojektin tuloksena valmistetulle Ioncell-kankaalle ylijäämäväreillä.

elisa_defossez_nami_imatra.jpg
Image: Elisa Defossez and Toni Oinonen

Nukuness

Elisa Defossez 

”Nukuness” on kokoelma villahuopamateriaalista valmistettuja akustisia paneeleita japanilaisen termin "nukumori” innoittamana. ”Nukumori” kuvaa sekä fyysistä että psyykkistä viihtyisyyttä, lämpöä ja kodikkuutta. Teos tutkii introspektiivisesti tätä abstraktia ja subjektiivista käsitettä, ja esittää ajatukset laajana osista koostuvana seinätekstiilinä.

leonardophoto6.jpg
Leonardo Hidalgo Uribe. Image: Nora Bremer

Geographies of Memory and Nostalgia

Leonardo Hidalgo Uribe 

Teos ”The Meditation of my Father” kertoo Leonardon isoisästä Álvarosta, joka ilmaisee huolenpitoa ja kiintymystä hienovaraisesti, vaikka tunteiden ilmaisu ei ole hänelle helppoa. Tarina kerrotaan yksinkertaisista geometrisistä kuvioista koostuvan neljän jacquard-kudotun kankaan sarjana. Kuviot muotoutuvat pehmeiksi kaarteiksi puuvillalangan ominaisuuksien ja kivipesun johdosta.

leonardophoto6.jpg
FCINY. Kuva: Helmi Korhonen

'DIALOGUES: Creating New Textile Futures' Exhibition and Seminar 

New York Textile Month 2022

A collaboration between Aalto University School of Arts, Design and Architecture and Parsons - The New School

‘Dialogues: An Ode to Textile Stories’ at Helsinki Central Library Oodi is the latest edition in the DIALOGUES exhibition series. The first edition was organised as part of a seminar programmed for New York Textiles Month in November 2022. The series title emerged from this transatlantic showcase of creative design work, material solutions and design pedagogy which offered a platform for cross-sectoral dialogue on textile futures across borders. 

By presenting an interplay of contemporary textile and fashion design practices by master’s level students at Aalto University, School of Arts, Design and Architecture in Finland and Parsons - The New School in the United States, the seminar connected creatives, educators, innovators, and leaders from Finland and the US to reimagine the landscape of tomorrow’s textiles and fashion, driving a shared dialogue spanning over continents and into the future.

The projects from Aalto University included a research-driven project on compression textiles used in healthcare, a study on natural dyes that originate from food waste, and the dialogue between light-emitting technology and textiles, combining material science and traditional weaving.

“Aalto University with its six schools forms a multidisciplinary environment, which sets the scene for the student’s studies. The focus of the curation is on practice-led research and creative future solutions. Textile thinking and studio pedagogy, highlighted by the newly published book 'Interwoven – Exploring Materials and Structures', stand at the forefront of this exhibition, as they are the base for textile design studies at Aalto. We are delighted to share our textile stories with the MFA Textiles of Parsons in this New York Textile Month event. New innovations for textile futures come from shared passion, creative dialogues and interaction.” notes Maarit Salolainen, Head of the Master’s in Fashion, Clothing and Textile Design (FaCT) at Aalto University.

DIALOGUES, New York was presented by Aalto University School of Arts, Design and Architecture, Parsons School of Design, The Consulate General of Finland in New York, The Finnish Cultural Institute in New York, Business Finland, and Juni Communication, in collaboration with New York Textile Month. 

Dialogues New York Textiles Month

fciny

Finnish Cultural Institute in New York — DIALOGUES – Creating New Textile Futures (external link)

DIALOGUES – Creating New Textile Futures brings together leading universities from Finland and the United States to reimagine the landscape of textile and fashion industries of tomorrow.

'DIALOGUES: Creating New Textile Futures' Exhibition and Seminar 

New York Textile Month 2022

A collaboration between Aalto University School of Arts, Design and Architecture and Parsons - The New School

Following the success of the programme in New York, the Dialogues exhibition returned to Aalto University's Otaniemi campus, opening in Dipoli Gallery in December 2022. Here the exhibition was expanded to include over 30 projects, showcasing the range and diversity of textile thinking across research and education disciplines.